Blizu_doma_naslovka.jpg

Blizu doma. Priročnik za delo z družinami. Ravnanje z interakcijskimi vzorci v družini,: pri procesih podpore in pomoči ter na področjih psihosocialnega dela

Avtorja: Roel Bouwkamp, Sonja Bouwkamp


Prevod: Stana Anželj
Leto izida: 2014
Št. strani: 386 strani
Tip vezave: Trda vezava
ISBN: 978-961-237-650-5

Redna cena: 29,90 €
Prelistaj

Otroci z izstopajočim vedenjem, spregledani otroci, otroci z agresivnim vedenjem, plašljivi otroci, zlorabljeni otroci, zanemarjeni otroci, otroci, ki postopajo, otroci, ki povzročajo nevšečnosti, otroci v rejniški družini, otroci v zavodu … Označeni otroci torej.

Tovrstne opredelitve otrok pozabijo izpostaviti, da imajo ti otroci tudi biološke ali socialne starše, ki imajo lahko svoj delež pri nastanku in/ali vzdrževanju omenjenih težav, a hkrati lahko tudi bistveno prispevajo k njihovi razrešitvi. Starši so namreč v življenju otrok ključnega pomena, saj posredujejo matrico, s katero otrok vstopa v svet.

Kadar otroke diagnosticiramo in obravnavamo ločeno od njihovih staršev, ti otroci plačujejo ceno za proces, za katerega sami v prvi vrsti niso odgovorni. Kako potem sodelovati s starši in jih vključiti v proces podpore in pomoči kot soustvarjalce procesa? Kako opreti sodelovanje z družino na vire moči? Kako strokovni delavec prepozna, kateri vzorci delovanja ga ovirajo pri delu, in kako ugotovi, da pomoč, ki jo nudi, ni pomoč, ki jo ljudje potrebujejo?

Ta monografija je osnovana na izkustveni sistemski terapiji, imenovani tudi gestalt-izkustvena družinska terapija ali k izkušnjam usmerjeni procesi psihosocialne podpore in pomoči. Zato knjiga išče odgovore na zgornja vprašanja »blizu doma«. Spodbuja premik od strokovnega delovanja, ki je usmerjeno k posamezniku, k strokovnemu delovanju, ki je usmerjeno k družinam, ter ponuja orodja, ki so za ta premik potrebna. Na podlagi interakcijskih vzorcev, ki jih pogosto srečujemo v praksi, priročnik zelo konkretno in praktično opisuje, kako uspešno sodelovati s starši in z otroki v družinah, kjer težave vzdržuje že samo delovanje družine, ali v družinah, ki se soočajo z dodatnimi nalogami zaradi otrokovih dispozicij, razvoja ali oviranosti, ali zaradi zunanjih okoliščin, ki vplivajo na kakovost družinskega življenja.

V knjigi so predstavljene tudi relevantne teorije, ki so pospremljene z informativnimi rezultati raziskav, instruktivnimi smernicami in s pojasnjevalnimi zgledi iz prakse. Knjiga bo v praktično pomoč in v navdih strokovnim delavcem, ki delajo na raznolikih področjih psihosocialnega dela, da bi v prihodnje (odločneje) delovali na ustvarjalen, prožen in celosten način ter znali aktivirati socialno mrežo klientov.

Monografija je, poleg strokovnim delavcem, namenjena vsem, ki so vključeni v procese podpore in pomoči  (npr. prostovoljcem, študentom). Ne nazadnje je zanimiva tudi za starše, saj ponuja shematski pregled interakcij med otroki in starši in s tem dodaja dragocen prispevek k razumevanju teh kompleksnih odnosov.

Izšlo v sozaložništvu s Pedagoško fakulteto UL in Inštitutom za družinsko terapijo.