Besedna postaja: o socioloških temah z dr. Tiborjem Rutarjem v torek, 13. marca, ob 18. uri

Besedna postaja: o socioloških temah z dr. Tiborjem Rutarjem v torek, 13. marca, ob 18. uri
Ponedeljek, 05. marec 2018 ob 04:57

Vabljeni na predstavitev nove knjige Od klasične sociologije k mednarodni historični sociologiji: izvori in narava modernosti sociologa Tiborja Rutarja. V pogovoru o knjigi se bosta avtorju pridružila prof. dr. Ksenija Vidmar Horvat in doktorski študent sociologije Žiga Horvat (FF LJ).

V knjigi avtor prek mnogo zanimivih zgodovinskih primerov (na primer, francoskega, nemškega, ruskega in japonskega prehoda v kapitalizem v 19. stoletju ter mednarodnih dogodkov v desetletjih pred prvo svetovno vojno) kritično analizira metodološke pomanjkljivosti klasične sociologije Emila Durkheima, Maxa Webra in Karla Marxa ter preiskuje različno uspešne poskuse premoščanja teh pomanjkljivosti v novih paradigmah tako imenovane mednarodne historične sociologije, kot sta teorija neenakomernega in kombiniranega razvoja ter politični marksizem.

Tibor Rutar je docent na Univerzi v Mariboru in Univerzi v Ljubljani, kjer predava historično sociologijo, sodobno družbeno teorijo in filozofijo družbenih ved. Trenutno zaključuje s pisanjem svoje tretje knjige Mikrotemelji in makrovzroki družbenih pojavov.

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.NULL