Teden FF v knjigarni Konzorcij s prodajno razstavo knjig Znanstvene založbe FF, 25. – 28. 9. 2017

Teden FF v knjigarni Konzorcij s prodajno razstavo knjig Znanstvene založbe FF, 25. – 28. 9. 2017
Torek, 05. september 2017 ob 15:20

Ponedeljek, 25. 9. 2017, ob 18. uri
SAMOPODOBA V DIFERENCIALNI PSIHOLOGIJI
Predstava o sebi je nekaj, kar nas bega vse življenje. Samopodoba je ključnega pomena za naš osebnostni in poklicni razvoj, za naše vstopanje v medosebne odnose, partnerstvo in še in še. O vlogi tega pojava in individualnih razlikah v samopodobi se bosta pogovarjala avtorica pravkar izdane monografije Samopodoba v diferencialni psihologiji, dr. Darja Kobal Grum in dr. Janek Musek. Dogodek bo moderirala specialistka klinične psihologije, dr. Saša Ucman.

Torek, 26. 9. 2017, ob 18. uri
KAJ SE SKRIVA ZA PREVODOM? IZZIVI PRI PREVAJANJU IZ FRANCOŠČINE V SLOVENŠČINO
Ob izidu zbornika, prvem priročniku za področje postopkov in strategij prevajanja iz francoščine v slovenščino, pri katerem je sodelovalo deset študentov Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete UL, bomo z urednico dr. Adriano Mezeg in sodelujočima študentkama ponudili vpogled v prevajalčevo delavnico in med drugim razpravljali o terminoloških, skladenjskih in drugih prevajalskih zagatah ter njihovemu reševanju, prevajalskih strategijah in kompetencah ter uporabnosti dostopnih jezikovnih priročnikov in spletnih virov. Z dr. Adriano Mezeg, Leo Anžur in Enejo Osrajnik se bo pogovarjala dr. Nadja Dobnik (moderatorka).

Sreda, 27. 9. 2017, ob 18. uri
ŠPANIJA 1975 – 2015: ŠTIRIDESET LET TRANZICIJE
Minilo je dvainštirideset let, odkar se je v Španiji po več kot tridesetih letih diktature začela tranzicija v demokratično družbeno ureditev. Španija je v tem času postala ena vodilnih zahodnih držav, a vse ni potekalo povsem gladko. O ostankih in ranah frankizma v današnji Španiji ter o specifikah španske kulturne in družbene stvarnosti (npr. nova družbena gibanja, finančna kriza ter katalonski in baskovski nacionalizem) bodo razpravljali uredniki pravkar izdane monografije Urša Geršak, dr. Alejandro Rodríguez Díaz del Real, dr. Maja Šabec in Franco Juri (moderator).

Četrtek, 28. 9. 2016, ob 18. uri
»ZABOGA, SAJ SEM VENDAR JAZ NA POL SLOVENEC!«
Je Aleksander I. Karađorđević oziroma Viteški kralj Aleksander I. Zedinitelj, kot so ga poimenovali po smrti, za Slovence bil heroj ali Drugi? Je bil srbski, jugoslovanski ali celo slovenski kralj? Je torej upravičeno izbrisan iz našega kolektivnega spomina? O vsem tem in še čem se bodo ob izidu monografije »Zaboga, saj sem vendar tudi jaz na pol Slovenec!«: naš najdražji gost kralj Aleksander I. Karađorđević v slovenski časopisni zapuščini pogovarjali avtorica dr. Sara Špelec, dr. Božidar Jezernik, ljudski ustvarjalec Nani Poljanec in dr. Ambrož Kvartič (moderator).

Predstavljene knjige lahko kupite tudi na naši spletni strani.

Prijazno vabljeni!

 NULL