Besedna postaja: Pripoved o minulih letih v torek, 22. 12., ob 16.30 uri

Besedna postaja: Pripoved o minulih letih v torek, 22. 12., ob 16.30 uri
Četrtek, 17. december 2015 ob 08:41
Na Besedni postaji bomo govorili o pravkar prevedenem najstarejšem ruskem letopisu Pripovedi o minulih letih (Znanstvena založba FF, 2015)

Pogovarjali se bomo z urednikom knjige doc. dr. Blažem Podlesnikom, prevajalcem Aljažem Glaserjem in avtorjem spremne besede Simonom Malmenvallom.

Pripoved o minulih letih je najstarejše ohranjeno vzhodnoslovansko zgodovinsko besedilo, nastalo v začetku 12. stoletja, in predstavlja najpomembnejši zgodovinski vir za razumevanje srednjeveške zgodovine današnjih Belorusov, Rusov in Ukrajincev. Obenem je ta najstarejši vzhodnoslovanski letopis tudi okno v kulturo, ki so jo določale svetovnonazorske koordinate, ki so v marsičem drugačne od teh, ki določajo pogled na zgodovino v sodobnosti. Pripoved o minulih letih je tako torej tudi dokument, ki priča o neizogibni vpetosti vsake zgodovinske refleksije v ideološki kontekst obdobja, in čeprav so letopis v preteklosti pogosto uporabljali za utemeljevanje različnih, predvsem ruskih, v zadnjem času pa tudi ukrajinskih nacionalnih zgodovinskih mitov, je njegova resnična vrednost predvsem v tem, da o zgodovini razmišlja v njemu lastnih, srednjeveških kategorijah.

Prijazno vabljeni!

Modra soba / V. nadstropje na Filozofski fakulteti

Besedne postaje podpira JAK.


NULL