Filodebate v CD: Božidar Jezernik in Kranjski deželni muzej Rudolfinum v torek, 15. 12., ob 17. uri

Filodebate v CD: Božidar Jezernik in Kranjski deželni muzej Rudolfinum v torek, 15. 12., ob 17. uri
Ponedeljek, 14. december 2015 ob 09:30
Cankarjev dom in Znanstvena založba FF napovedujeta naslednjo Filodebato

Kranjski deželni muzej Rudolfinum – prva profesionalna znanstvena institucija v Ljubljani - Red. prof. dr. Božidar Jezernik

V predavanju bo prof. dr. Jezernik podal kratek oris nastanka Kranjskega deželnega muzeja do začetka 20. stoletja. Rudolfinum je bil prva profesionalna znanstvena institucija v Ljubljani, zato tudi zelo zanimiva za nosilce politične oblasti, ki so v muzeju videle orodje za legitimiziranje svojih pogledov in stališč. To se je posebej jasno pokazalo po kranjskih deželnih volitvah leta 1909, ko se je zmagovita politična stranka odločno vmešala v kadrovske zadeve muzeja. Takrat je dotedanji kustos arheolog dr. Walter Šmid, nekdanji menih, ki je pozneje prestopil med evangeličane in se celo poročil, »dobil nogo«, s podporo vladajoče stranke ga je zamenjal muzikolog dr. Josip Mantuani. Ta zamenjava je sprožila strastno polemiko med političnimi strankami v deželi, pripeljala pa je tudi do izjemno komičnih dogodkov.

Knjiga B. Jezernika, Nacionalizacija preteklosti je izšla v zbirki Razprave FF Znanstvene založbe FF. (Cena na dogodku: 15 eur.).

Vabljeni!

Cankarjev dom, Dvorana M1


NULL