Besedna postaja: Literarni večer s češko pisateljico Radko Denemarkovo v sredo, 10. decembra ob 18. uri

Besedna postaja: Literarni večer s češko pisateljico Radko Denemarkovo v sredo, 10. decembra ob 18. uri
Torek, 09. december 2014 ob 08:48
Z avtorico se bomo pogovarjali o njeni odmevni »trilogiji o srednjeevropskem 20. stoletju« – romanih Jaz pa vprašam, kdo to tolče, Denar od Hitlerja in Kobold (ki so v slovenščini izšli pri založbah Modrijan in KUD Police Dubove) – ter njeni najnovejši knjigi Prispevek k zgodovini radosti (Příspěvek k dějinám radosti, 2014), v katerih obravnava pereče teme sodobne družbe.

Prevode odlomkov romana bo brala dramska igralka Nataša Sirk. 

Pogovor bosta vodili Jana Šnytová, lektorica češkega jezika na FF UL, in prevajalka Tatjana Jamnik.

Radka Denemarková (1968), pisateljica, dramatičarka, scenaristka, prevajalka, dramaturginja in literarna zgodovinarka, je ena najvidnejših osebnosti češke literarne in kulturne scene. Je večkratna dobitnica prestižne češke nagrade Magnesia Litera (2007, 2009 in 2013), pa tudi drugih domačih in tujih nagrad, npr. usedomske literarne nagrade in nagrade Georga Dehia. Doktorirala je iz semiotike, več let je bila zaposlena na Inštitutu za češko literaturo pri Češki akademiji znanosti ter obenem kot lektorica in dramaturginja sodelovala s praškim gledališčem Divadlo Na zábradlí, od leta 2004 pa se kot samozaposlena v kulturi preživlja s pisanjem in prevajanjem. Njena dela so bila doslej prevedena v več kot 15 jezikov

Besedne postaje v sodelovanju s slovenskimi založbami in ob podpori Javne agencije za knjigo RS prireja Knjigarna Filozofske fakultete UL.

Tokratno Besedno postajo smo pripravili skupaj z Oddelkom za slavistiko FF UL, KUD Police Dubove, Literarnim društvom IA in Zvezo Modro-bela ptica. Dogodek je podprlo tudi Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani.

Modra soba, 5. nadstropje

Prijazno vabljeni!
NULL